Povećan broj slučajeva porodičnog nasilja u Hercegovini

Prema riječima Ljiljane Čičković, izvršne direktorke trebinjskog „Ženskog centra“, ovo potvrđuju i podaci Policijske uprave Trebinje.

– U jednoj sedmici policiji je prijavljeno pet slučajeva nasilja, a nijedna porodica, gdje su se dešavala ta nasilja, nama se nije obratila za pomoć. Zbog pandemije virusa korona povećan je broj slučajeva porodičnog nasilja. Glavni uzročnici su frustracije i nezadovoljstvo koje se iskaljuje na takav način. Žrtve se, prema statistici, obrate sedam do osam puta za pomoć prije nego donesu odluku da izađu iz nasilne porodice. Za 19 godina rada imali smo samo jedan slučaj prijave psihičkog nasilja, što govori o tome da ono nije prepoznato kao težak oblik nasilja, iako je on, po nama, najteži- istakla je Čičkovićeva.

U Trebinju je predstavljen projekat “Mrežna platforma aktera iz institucija subjekata zaštite, ženskih organizacija i pojedinaca za borbu i prevenciju nasilja u porodici u RS“, koji je podržao Кanadski fond za lokalne inicijative, a trajaće do februara naredne godine.

Direktorka „Ženskog centra“ podsjeća da je prošle godine usvojen i Zakon o zaštiti od porodičnog nasilja.

– Problem nastaje kod provođenja i primjene ovog zakona, jer je izazvao dosta konfuzije. Kroz ovaj projekat uradićemo istraživanje, jer je procjena rizika u situacijama nasilja u porodici od velikog značaja kako za žrtvu, tako i za njenu okolinu. Takođe, edukovaćemo dvadesetak organizacija koje nemaju u fokusu nasilje u porodici, da bismo se približili svim zajednicama i da svaka žrtva ima dostupne informacije o nasilju i načinu zaštite – objasnila je ona.

Gorovoreći o sigurnoj kući u Hercegovini, Čičkovićeva je navela da već neko vrijeme postoje čvrsta obećanja da će i ovaj dio RS dobiti takav objekat.– Imamo lokaciju, radi se urbanistički plan i dobijene su određene dozvole. Ono što je najbitnije jeste skupljanje novca za njenu izgradnju i to još uvijek nije pokrenuto. Nama najbliža sigurna kuća je u Banjaluci, pa je ovaj projekat neophodan Trebinju – istakla je Ljiljana Čičković.

Nikola Deretić, pravnik u “Ženskom centru” Trebinje, rekao je da se nasilje u porodici najčešće završava razvodom.

– Mi žrtve nasilja uputimo u svu zakonsku proceduru i ohrabrimo ih da ne odustaju od namjere da izađu iz nasilne porodice. Imamo mali vakuum prostor između krivičnog zakona RS i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, tako da sudije još uvijek sude po krivičnom zakonu po kome nije svaka prijava nasilja u porodici krivično djelo – dodao je Deretić.

Trebinjski “Ženski centar” osnovao je i poljoprivrednu zadrugu “Smokvica”, a u mjestu Mesari kod Trebinja ljetos je počela sadnja smokve na površini od oko devet hektara, koja bi trebala biti prva organska plantaža ovog voća u BiH.